Muziek voor De strijd om het Binnenhof (NTR)

De TV-afleveringen van De strijd om het Binnenhof zijn te zien iedere vrijdag op NPO2:
8 januari 2021 om 22.10 uur – Jacoba van Beijeren
15 januari 2021 om 22:20 uur – Johan van Oldenbarnevelt
22 januari 2021 om 22.20 uur – De gebroeders de Witt
29 januari 2021 om 22.15 uur – Rutger Jan Schimmelpennick
5 februari 2021 om 22.23 uur – Johan Rudolph Thorbecke
12 februari 2021 om 22.23 uur – Pieter Jelles Troelstra
19 feburair 2021 om 22.23 uur – Pim Fortuyn
 

Het afgelopen jaar was mijn live-agenda, zoals bij bijna alle collega’s, nagenoeg leeg. Een bewuste keuze; bij elkaar komen, dat komt wel weer. Gelukkig kon ik langdurig mijn tanden zetten in een mooi project voor de NTR; de muziek bedenken, spelen en opnemen voor een 7-delige geschiedenisserie over politieke leiders die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van onze democratie.  Wouke van Scherrenburg, die jarenlang als politiek verslaggever een vertrouwde verschijning op en rond het Binnenhof was, neemt ons mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren,Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.

Documentaire en drama De NTR heeft een naam als het gaat om de productie van grote geschiedenisseries. Van De Gouden Eeuw (waar ik ook de muziek voor heb gemaakt) tot De IJzeren Eeuw, maar ook 80 Jaar Oorlog en Goede Hoop. Wat De strijd om het Binnenhof onderscheidt van eerdere series is de vorm: niet eerder werd documentaire met drama gecombineerd. In elke aflevering is namelijk ook te zien hoe een cruciale gebeurtenis uit het leven van de hoofdpersoon wordt gedramatiseerd door scenarist en regisseur Niek Barendsen en acteurs als Pierre Bokma, Lies Visschedijk, Minne Koole, Gijs Scholten van Aschat en vele anderen. De regie van de afleveringen was in handen van: Paul Ruigrok, Femke Veltman, Annegriet Wietsma en Martijn Blekendaal, eindredactie Marja Ros.

In het corona-jaar was de muziek maken een heerlijke klus. Een vorm van isolement is mij niet vreemd als ik aan muziek werk. De uitdaging was om iets te maken wat gedurende zes eeuwen geschiedenis zou werken. Ik heb met een virtuele strijkerssectie de orkestrale stukken gemaakt, met de trompet van Sybren van Doesem erbij, als heraut. Daarbij koos ik voor tenor- en baritonsaxofoon, gespeeld door Michiel van Dijk, omdat dat dicht bij de menselijke stem ligt. Politiek is praten tenslotte. Met als tegenkleuren de accordeon van Rik Cornelissen (een instrument dat ook ademt) en de (alt)viool van Ro Krauss. Muzikanten die -op Sybren na- ook op mijn laatste platen speelden.De meeste opnamen deden we op afstand; ik stuurde een demo met de noten en kreeg audiobestanden terug. Voor de percussie kon ik op die manier zelfs terecht bij Adam Schreiber in Detroit. Een heel creatieve drummer die onder andere toert met C.W. Stoneking. Zelf speelde ik alle gitaren en enkele andere instrumenten.

Je kunt me trouwens ook zien in aflevering 2, op 15 januari, over Johan van Oldenbarneveldt die ten val gebracht wordt door een pamfletlied – de social media van 1600 –waar ik een moderne versie van heb gemaakt.

Extra: online tours met Alexander Pechtold en Charlotte Nijs Naast de tv-serie maakt de NTR een interactieve site waarin je kunt ronddwalen in de ruimtes van het Binnenhof onder leiding van oud-politicus Alexander Pechtold en politiek verslaggever Charlotte Nijs. Zo zijn er o.a. de online tours Kunst met Pechtold en Wat gebeurt er met je stem? door Charlotte Nijs.
Binnenhofonline.nl 
Kijk vooral de serie, volgens de Volkskrant bij de vijf meest opvallende tv programma’s van het komende seizoen, en die je, zeker gezien de ontwikkelingen in de VS deze week, laat zien hoe zuinig we moeten zijn op onze democratie. Maar je kunt de muziek ook los luisteren, op alle digitale platforms.