Demonstratie omwonenden tegen Tata Steel

Zaterdag jl. was er, parallel met een grote Greenpeace-actie, een solidariteitsdemonstratie georganiseerd door omwonenden, tegen de voortdurende vervuiling van Tata Steel, die de volksgezondheid in de IJmond en wijde omtrek, ernstige schade toebrengt. 

Daar speelde ik een paar liedjes, naast o.a. Kiki Schippers, Jaap Boots, Hang Youth en het XR Musicians symphonieorkest dat pas ook op de A12 van zich deed horen, met cellist Pieter Wispelwey. Er waren ook veel interessante sprekers.

Ik voel mij hiermee verbonden omdat ik me al sinds de jaren 90 verbaas (toen ik regelmatig in het water lag bij de Noordpier vanwege de mooie golven) over dat deze industrie op die plek nog zo mag bestaan. In Zandvoort (15km verderop) moet ik regelmatig de ramen sluiten vanwege Cokes-stank, als de wind deze kant op staat. En ook windsurfen is soms ondoenlijk langs de kust met noordenwind, waarbij je soms vol in de zeer schadelijke uitstoot vaart.