biografie NL

In 2017 kwam Erasing Mountains uit van Ruud Houweling, het eerste album onder zijn eigen naam. Het idee voor de titelsong ontstond op een desolate kustweg in het uiterste noorden van het Schotse eiland Skye, waar, op een stormachtige dag, de binnendrijvende wolken, met hoge snelheid de schuin afgesleten bergen langzaam leken uit te wissen. Als metafoor een titel die zowel past bij een nieuw begin, als bij het vlakke land waar we zelf wonen, de basis voor de muzikale koers op dit album.

“Ik probeerde me voor te stellen hoe mijn songs zouden klinken als ik beïnvloed zou zijn geweest door een lange, levende traditie van Nederlandse folkmuziek. Waarom probeer ik niet om zo een album te maken? Ik had behoefte aan een gevoel van ‘thuis zijn’. Om me te voelen zoals ik me vroeger voelde aan het water van het meer waar ik vele zomers doorbracht in mijn jeugd. Wat er tegenwoordig op of omheen ook gebeurt, het meer zelf verandert niet. Zoals wij diep van binnen ook niet wezenlijk veranderen. Door alle onrust in de wereld wilde ik iets proberen terug te vinden van die vanzelfsprekendheid. Opgaan in de verwondering over de schoonheid van alles. Populaire roots- en folkmuziek vertegenwoordigt eigenlijk nooit mijn eigen wortels, zoals ik het zelf voel. Ik vroeg me af of ik dat muzikaal zou kunnen vangen. Helaas hebben wij geen diep gewortelde muzikale tradities zoals die te horen zijn in andere Europese landen zoals Ierland, Schotland, Zweden, Spanje en de Balkan.

Maar er is hier wel degelijk muzikale folklore. Dorpen hebben vaak nog een harmonie, in café’s klonken accordeons, in kerkjes werd samen gezongen, begeleid door trap- of pijporgels. Er waren zeemansliedjes. We hebben misschien geen flamenco maar we hadden wel sierlijk zwierende schaatsers op bevroren kanalen en meren. En is vroeger misschien met elkaar gezongen in het veld als er turf gestoken, of riet gesneden werd. Of als er dijken aangelegd werden tegen het immer dreigende gevaar van overstroming. Dit alles intrigeerde me.

Ik arrangeerde de liedjes voor instrumenten die voor mij bij het Hollandse licht passen en waarmee je zo een ruimte binnen zou kunnen wandelen en beginnen te spelen. Ik heb een klein jaar aan de arrangementen gewerkt, en overlegde af en toe met Egon Kracht en Sebastiaan Koolhoven. Met elkaar hebben we een groep muzikanten samengesteld om mee op te gaan nemen. We kwamen een paar dagen bij elkaar in een vintage studio in Weesp en namen de basistracks live op, zonder repetities. Alles in drie of vier takes, soms speelden er wel zeven mensen tegelijk. De techniek was in handen van Oz Fritz (USA) met wie ik eerder gewerkt had en van wie ik wist dat hij goed was in het gaande houden van een muzikale flow. Oz is onder andere bekend van zijn werk op een aantal Tom Waits platen waar ik van hou om het warme organische geluid. Nadat ik zelf thuis nog wat aan mijn gitaar- en zangpartijen had gewerkt, hebben we alles gemixt in Californië, in dezelfde studio als waar de eerder genoemde platen zijn opgenomen.

Dat is het verhaal achter de muzikale benadering. Maar de liedjes hebben elk zo hun eigen verhaal. Ze betekenen allemaal iets voor me, ik schrijf ze om ervaringen of gebeurtenissen die indruk op me maken, uit te drukken. Ik heb me altijd het meest aangetrokken gevoeld tot liedjes van songwriters die hun eigen stem gevonden hebben zoals John Lennon, Tom Waits, Randy Newman, Paul Simon, Lou Reed, Nina Simone en Bob Dylan. Het liedje als spiegel van iets waar anderen iets in kunnen herkennen uit hun eigen leven interesseert mij veel meer dan het geluid-van-de-dag in popmuziek. Dat is morgen weer anders. Een goed liedje gaat veel langer mee. Dat fascineert me. In de periode dat ik dit maakte luisterde ik ook veel naar muziek van Evan Lurie, Luis Bacalov, Kurt Weill, Fotheringay en Van Morrison’s Astral Weeks.”

Ruud Houweling maakte met zijn band Cloudmachine vier albums, gewaardeerd door critici en omarmd door een bescheiden maar trouwe schare muziekliefhebbers, wereldwijd. Met onder andere albumopnamen in de Verenigde Staten en Engeland en airplay op College Radio in Amerika. De song Safe Haven werd geselecteerd voor de prachtige verzamelbox Songs We Shouldn’t Forget samengesteld door Leo Blokhuis en Ricky Koole (Universal) en de video van Harrie Geelen is opgenomen in de collectie van het EYE Filmmuseum in Amsterdam. In 2014 won de band de publieksprijs van de Independent Music Awards in de Verenigde Staten in de categorie Best Alternative Album. Songs van Houweling werden opgenomen door artiesten in binnen- en buitenland en als componist maakte hij muziek bij televisieseries van o.a. de VPRO, NTR en AVRO.